Povjerenje za novi mandat onima kojima se vjeruje

OBJAVLJENO: 21.11.2014.


Na sjednici Redovite izborne skupštine HES-a, najbrojnijeg sindikata HEP-a, u petak 14. studenog provedeni su izbori za njegovo čelništvo.

Prisutnih 65 delegata, od pozvanih 66, za predsjednika HES-a, u prvom krugu glasovanja, ponovno je izabralo Dubravka Čorka, za petogodišnje mandatno razdoblje, od 2014. do 2019. godine. Njegov protukandidat bio je Damir Pavuk, donedavni predsjednik Skupštine. Također su izabrali Antuna Perkovića za predsjednika Skupštine, a Vedrana Novosela za njegova zamjenika.

– U HEP-u se posljednjih nekoliko godina provode nezaustavljivi procesi koji definiraju tvrtku za budućnost, ali i našu budućnost u toj istoj tvrtki. Oni traju i sada, a provoditće se i dalje. Nema procesa koji će se provoditi na štetu radnika HEP-a i ne dopustimo da se krupne stvari događaju bez nas. Ne dopustimo pojedincima i neformalnim grupama da planiraju našu budućnost. Budućnost se ne planira, već stvara. I mi, i kao radnici HEP-a, ali još više kao članovi HES-a, nosimosvoj dio odgovornosti u stvaranju te budućnosti. Perspektiva svih nas je u našim rukama da se svojim aktivnostima i ispravnim postupcima, poštenim radom izborimo za svoj status i u HEP-u i u društvu, između ostaloga je rekao D. Čorak prigodom predstavljanja Izvješća o radu Središnjeg odbora HES-a, Sindikata koji danas ima 6452 člana u svim društvima HEP grupe.

Veliki angažman Središnjeg odbora u pregovorima o Kolektivnom ugovoru

Pritom je naglasio da članovi HES-a nemaju alternativu u razmišljanju o pitanjima koja definiraju ulogu sindikata: biti nezavisan od bilo koga, samostalan u radu, sa zadaćom zaštite ljudskih prava, zaštite prava iz rada te, općenito, zaštite gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova.

Među aktivnostima Središnjeg odbora, izdvojio je veliki angažman u pregovorima o Kolektivnom ugovoruza HEP grupu te rekao: – Da smo dočekali ovu Skupštinu bez Kolektivnog ugovora ili s tim krovnim dokumentom sa smanjenim pravima, u odnosu na prethodni, niti jedan član Središnjeg odbora na čelu s predsjednikom ne bi imao pravo na daljnji sindikalni rad.

D. Čorak je također izdvojio postupak izrade i donošenjanovoga Statuta te zahvalio članovima Središnjeg odbora na njihovom doprinosu. Kako je rekao, željeli su na drukčiji način pripremiti Sindikat i članove na nove izazove, a prema njegovim su odredbama prvi put provedeni izbori.

Iz Izvješća izdvojimo informaciju o Pravilniku o solidarnim pomoćima i Pravilniku o pozajmicama na razini HES-a, o okrupnjavanju podružnica na razini ovlaštenika poslodavaca, Uredbi o jedinstvenom vođenju knjigovodstva na razini HES-a te o edukaciji115 sindikalnih povjerenika o načinu funkcioniranja sindikata, osnovama radnog prava, pravima i obvezama sindikalnih povjerenika, funkcioniranju radničkih vijeća…
Zahvalio je svima onima koji danas, ali i onima koji su u više od dva desetljeća gradili HES te pozvao članove na daljnju suradnju.

Budite i dalje ujedinjeni

Sjednici Skupštine nazočili su predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever te predsjednik Nezavisnog sindikata radnika HEP-a Luko Marojica.

P. Jukić se u svom pozdravnom obraćanju delegatima Skupštine HES-a osvrnuo na zadaće HEP-a, provedbu europskih propisa te naglasio temeljni cilj HEP-a: u tržišnoj utakmici zadržati svoje kupce. Izvijestio je o procesu operativne i strateške transformacije HEP-a, koji je u tijeku, za što je poslodavcu potrebna i potpora sindikata HEP-a. Kako je rekao, promjene neće biti revolucijske, a cilj je optimirati rad unutar sektora i društava HEP grupe, zamijeniti stara postrojenja novima i zadržati ljude, omogućujući prijenos znanja.

– Budite i dalje ujedinjeni, a Uprava na čijem sam čelu sve će poduzeti da radimo za boljitak HEP-a, poruka je predsjednika Uprave P. Jukića.

K. Sever je u svom obraćanju, za koje je rekao da nije samo kurtoazno budući da je HES jedan od osnivača Nezavisnih hrvatskih sindikata čija snažna središnjica okuplja 120 tisuća članova, govorio je o odgovornosti i obvezama sindikata u današnjem teškom vremenu u Hrvatskoj. Upozorio je da se u okolnostima potpuno urušenog socijalnog dijaloga i socijalnog partnerstva, kada sepolitički patronat nameće iznad odredbi Zakona o trgovačkim društvima, ograničava funkcioniranje uprava u trgovačkim društvima. Delegatima je poručio da je HES bio i da, vjeruje, ostaje jedan od stožernih sindikata Nezavisnih hrvatskih sindikata u teškom vremenu koje je pred nama i za koje se valja pripremiti.

Izražavajući zadovoljstvo zajedničkim djelovanjem HES-a i NSRHEP-a u ozračju potpisanog Sporazuma o zajedničkom nastupu prema poslodavcu, L. Marojica je ukazao na činjenicu da će promjene koje slijede u HEP-u, promjene u načinu rada, promijeniti i uvjete rada sindikata. Ocijenio je da članovi ta dva sindikata snažno utječu na rad u HEP-u te izrazio nadu da će i nadalje ta dva sindikata djelovati zajednički.

Novosti

O sindikatu

Dokumenti

Statut

Pristupnica

Kontakt

Skupština

Središnji odbor

Nadzorni odbor

Statutarni odbor

Regija Istok

Regija Sjever

Regija Zagreb

Regija Zapad

Regija Jug