Stavovi HES-a vezano uz cijepljenje i testiranje

OBJAVLJENO: 15.11.2021.

1. COVID19 i cijepljenje protiv te bolesti složeno je zdravstveno i znanstveno pitanje o kojem HES kao udruga radnika nije ovlašten niti zbog različitih stavova svojih članova može zauzimati stavove (bilo negativne bilo pozitivne)

2. Jasan stav o bolesti COVID-19 i obvezi cijepljenja treba donijeti znanstvena zajednica i na temelju istog o cijepljenju treba odlučiti javna vlast.

3. Sadašnje stanje vezano uz epidemiološke mjere nedorečeno je i nedovoljno predvidivo. Nije korektno neizravnim mjerama pa i na radnom mjestu, utjecati na građane da se cijepe ako cijepljenje nije obvezno.

4. NO, POZIVAMO NA OPREZ! Svaki radnik mora imati na umu da neposjedovanje COVID potvrde ili negativnog testa, odnosno nekog drugog dokumenta, na radnom mjestu nosi povećani rizik za ostvarenje radnih prava, trpljenje sankcija, pa možda čak i opstojnost radnog odnosa.

Ø Pravna struka s područja radnog prava nije složna, ali treba imati na umu kako su sve glasniji stavovi da prema radnicima koji ne ispunjavaju uvjete prema epidemiološkim mjerama poslodavci mogu izricati sankcije.

5. HES će svim svojim članovima pružati radno-pravnu zaštitu, no ishod postupka se ne može jamčiti, posebice ne u trenutnoj situaciji. (Nema stava Ustavnoga suda o uvođenju takve sigurnosne mjere niti pravomoćnih sudskih presuda). Stoga je posebno važno da sindikalni povjerenici izricanjem nekih svojih stavova (a članovi će ih razumjeti kao HES-ove) ne „zavedu“ članove i dovedu ih u neku situaciju s neželjenim posljedicama.

Eventualno bolovanje radnika, kao i korištenje godišnjeg odmora, neplaćenog dopusta, slobodnih dana i slično može samo kratkoročno odgoditi poslodavčevo postupanje u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite RH.

Svi članovi HES-a temeljem svoga članstva u sindikatu (u ovom slučaju i zagovornici i protivnici covid potvrda, cijepljenja i testiranja) imaju jednaka prava.

6. HES poziva sve članove sindikata koji zbog toga što nemaju neki od dokumenata, koji pri dolasku na posao provjerava poslodavčeva ovlaštena osoba, a u skladu s Odlukom Stožera Civilne zaštite RH i kojima zbog toga neće biti dopušten pristup radnom mjestu, da se jave svom sindikalnom povjereniku koji će o tome voditi evidenciju.

Pravnici HES-a i NHS-a u mogućnosti su pružiti pravnu zaštitu članu tek u onom trenutku kada isti od poslodavca primi pismeno (opomenu, otkaz ugovora o radu ili neku drugu pisanu mjeru prema radniku) u kojem će biti sadržano obrazloženje predmetne odluke poslodavca. Napominjemo kako smo u mogućnosti postupati samo sukladno važećim propisima i zakonima.

Novosti

Središnji ured

O sindikatu

Dokumenti

Statut

Pristupnica

Pogodnosti

Kontakt

Skupština

Središnji odbor

Nadzorni odbor

Statutarni odbor

Regija Istok

Regija Sjever

Regija Zagreb

Regija Zapad

Regija Jug